ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ.

Усмивката е изключително важна за всеки човек.

С възрастта емайлът на зъбите става по-тънък и по-прозрачен, затова вътрешният слой, наречен дентин, изглежда по-тъмен. Зъбите също са в състояние да се оцветяват от различни продукти, които ползваме – кафе, чай, кока-кола, червено вино, тютюн и др. Избелването на зъбите може да ви помогне не само да се сдобиете със сияйна усмивка, но също така и да се отървете от някои оцветявания и петна по зъбите.

                                                                          Какво представлява избелването?
Избелването е процедура, при която свободните радикали на кислорода (карбамидпероксид, хидроксипероксид) осъществяват окисляване, а с това и обезцветяването на различни наслагвания в емайла на зъбите. Това връща белия цвят на зъбите.За окончателния ефект на избелването влияят много фактори – степен на оцветяването, процент на активната съставка, използване на светлина за ускоряване на процеса и др.

Вредно ли е избелването на зъбите?
Избелващите агенти не разрушават зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от емайла и дентина. Това по никакъв начин не нарушава структурата на зъба, особено ако се спазват инструкциите!
Преди да се започне с процедурите обаче, трябва да знаете, че ако имате коронки, мостове, фасети и обтурации, те няма да променят своя цвят. След като избелването приключи, ще се наложи да ги подмените, за да може те да станат с новия цвят на зъбите ви. Добре е да знаете, че жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-лесно, а сиво оцветените най-трудно.

 

Има два основни начина на избелване, в зависимост от това дали се прави в кабинета (клинично) или вкъщи (домашно).Разликата между двата вида се състои в концентрацията на избелващия гел, който се използва, а оттам идва и разликата във времетраенето на процедурата.

При клиничното избелване се използват агенти с много висока концентрация и това позволява да постигнем желания ефект с едно или две посещения в зъболекарския кабинет. Изолира се устната лигавица така че да няма риск върху тях да попадне гел, като в рамките на около час няколко пъти нанася върху зъбите избелващ гел, който се активира по различен начин (химически или с лампа). Това избелване е подходящо в случаите, когато имаме нужда от бърз ефект.

При избелването в домашни условия – се вземат отпечатъци от двете челюсти. Изработват се индивидуални силиконови шини, които плътно да прилепват по зъбите. В тях се поставя избелващия гел. Обикновено шините за избелване се носят нощем, докато спите действието на избелващия гел, трае около 6-8 часа. След ставане се свалят от зъбите. Най-често около 7-10 процедури са достатъчни, за да постигнете желания ефект. При необходимост могат да се направят и повече .като не е задължително да са последователни.При това избелване резултатите се постигат по-бавно .

Желателно е преди избелването на зъбите да се направи почистване на зъбния камък и зъбната плака за по-добри резултати.По време на избелването трябва да се избягват храни и напитки, богати на оцветители, както и тютюнопушенето. Възможно е зъбите да станат временно по-чувствителни (най-вече от студено) и понякога да се усещат като изтръпнали. След приключване на процедурите нормалната чувствителност се възстановява чувствителността им.

 

                                      Колко дълготрайни са резултатите?

Избелването е процедура с дълготраен ефект (години). Зъбите непрекъснато са подложени на оцветяващи фактори като цигари, кафе, червено вино, соев сос. Колкото по-интензивна е употребата им и колкото по-ниска е хигиената на устната кухина, толкова по-скоро зъбите ще започнат отново да потъмняват. Веднъж на всеки 6 до 12 месеца е желателно да се правят освежителни процедури, за да сеподдържа цвета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *