КАК ДА МИЕМ ЗЪБИТЕ СИ ПРАВИЛНО.

 

 

За да посещавате зъболекаря си само за профилактични прегледи е необходимо да поддържате много добра устна хигиена,като ежедневно се грижите за своите зъби.Нужно е да усвоите правилната техника за почистване на зъбите, да изберете подходяща четка и паста и почистването да има достатъчна продължителност.

  • Изберете средно твърда четка/medium/, ако имате проблем с венците или оголени шийки/тогава се препоръчват четки с меки връхчета/.
  • Сменявайте своята четка на всеки 3 месеца.
  • Мийте зъбите си не по малко от 2 минути.
  • Редувайте пастите за зъби.

Техника за миене на зъби:

 

Поставете тънък слой паста върху мокра четка.

Започнете да миете зъбите от горните последни зъби в ляво,като продължите по посока на часовниковата стрелка.Четката трябва да е поставена по ъгъл от 45°.

Четкайте зъбите с кръгообразни движения.

С върха на четката почистете вътрешната повърхност на зъбите.

Почистете дъвкателните повърхности.

С леки движения изчеткайте повърхността на езика,като за целта може да използвате и специални четки.

Изплакнете с вода за уста.

Не забравяйте да използвате конец за зъби.

 

 

Използването на конец за зъби поне веднъж дневно е най-добрият начин за почистване на междузъбните пространства от хранителни остатъци и плака. Никоя четка не може да почисти там, където успява конецът. За да поддържаме перфектното дентално здраве, което чистенето с конец осигурява, трябва да го правим правилно и ежедневно. Нуждаем се от конец с дължина около 35 – 50 см.

Техника на използване:

1.Препоръчително е да увием двата края стегнато около средните пръсти на ръцете като навием повече на едната докато останат около 10 см помежду им.

2.С палци и показалци хващаме конеца така, че да останат около 4 – 5 см, с които ще почистваме първоначално. Тази позиция на ръцете ще ни осигури максимална стабилност и почистване на труднодостъпните места.

3.Най-удобно е да започнем с предните зъби. При по-плътно разположение може да се наложат лек натиск и движения напред–назад докато вмъкнем конеца. Но внимаваме да не прекалим, за да не нараним венеца при внезапно поддаване.

4.Веднъж попаднал около зъба, започваме леко и внимателно да движим конеца по повърхността му нагоре и надолу, включително 2 – 3 мм под венечната линия. Следвайки „профила“ на зъба, конецът обира всичко.

5.При смяна на мястото, което почистваме задължително развиваме ново чисто парче от конеца, за да се избегне прехвърляне на бактерии от едно между зъбно пространство в друго. Ако първоначално откъснатият конец не стигне за всички зъби, откъсваме ново парче от диспенсера.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *