Дентална хирургия

Дентална хирургия включва всички хирургични манипулации, извършващи се в устната кухина. Много често тя има ключова роля в интердисциплинарното лечение, която се изразява в хирургична подготовка преди започване на предстоящо протетично, ортодонтско или имплантологично лечение.

Голяма част от пациентите изпитват страх, когато чуят думата „хирургия“, и я свързват с болезнено и неприятно усещане. Нашият екип прави всичко необходимо, за да се чувства пациентът спокоен и в безопасност. Всяка хирургична процедура се извършва при спазване на всички правила за асептика.

Има ли болка при провеждане на дентална хирургия?

Преди всяка  хирургична процедура се поставя местна упойка.

За спокойствието на пациента, а и за да бъдем сигурни, че следоперативният период ще протече безпроблемно, след всяко хирургично лечение предоставяме списък с препоръки. Спазването им ускорява оздравителния процес.

В нашата клиника извършваме редица хирургични процедури: екстракция (изваждане) на мъдреци (пробили, ретинирани, полуретинирани); екстракция на фрактурирани зъби; екстракция на силно разрушени зъби; екстракция на корени; поставяне на импланти; гингивопластика и алвеолопластика.

Ваденето на зъб също е вид лечение

До екстракция може да се стигне, когато зъбът има сериозно възпаление, обхванало тъканите около корена, и не се повлиява от приложеното консервативно лечение. Понякога се налага да бъдат извадени определени зъби за целите на ортодонтското лечение, защото няма достатъчно място за правилната им подредба. Когато се фрактурира зъб в резултат на някакъв инцидент и той не може да бъде лекуван или възстановен, също се предприема екстракция, защото в противен случай може да се стигне до допълнителни проблеми.

Всички изброени по-горе манипулации се извършват напълно безболезнено. Важно е да знаете и да помните, че  преди провеждане на дентална хирургия трябва да информирате вашия зъболекар за наличието на общи заболявания като сърдечно-съдови, диабет, нарушения в съсирването на кръвта, както и за прием на лекарства. По този начин денталният лекар ще осигури вашата безопасност и ще избере правилния подход, съобразно вашето общо състояние.

Въпроси и Отговори

Задължително ли е да се извадят мъдреците?

За да се прецени дали даден мъдрец трябва да се извади, се визуализира неговата позиция посредством рентгенова снимка.  Той трябва да се екстрахира, ако има неправилна позиция в костта и няма тенденция да пробие напълно и да заеме правилно място в зъбната редица. В противен случай мъдрецът притиска стоящия пред него 7-ми зъб и може да го увреди, както и да предизвика разместване и струпване на останалите зъби. Друго неприятно последствие е образуването на джоб, който може периодично да се възпалява и да предизвиква болка, дискомфорт и неприятна миризма.

Ще има ли болка при екстракция?

Всеобщото мнение е, че ваденото на зъби е болезнена процедура. Уви, това е напълно невярно. Може да сте сигурни, че с поставянето на подходящата по вид и количество локална анестезия, няма да усетите никаква болка и ще се чувствате напълно комфортно.

Имате въпроси? Обадете ни се сега!

+359 2 944 8262

Запази час!

Попълнете формата с вашите данни и ние ще се свържем с вас, за да запазим удобен за вас час.

Изпрати