Детска стоматология

Детска стоматология или детската дентална медицина е най-деликатната от всички области на стоматологията,  тъй като включва грижа за зъбите на нашите най-малки пациенти.

Ние сме професионалисти, но също така сме ваши приятели

В клиника „Недялков“ детска стоматология е много важна и винаги се стараем да осигурим приятелска атмосфера за нашите пациенти, а когато те са деца – това е от първостепенно  значение. Детето трябва да се чувства спокойно и комфортно, влизайки в кабинета и сядайки на зъболекарския стол. То бива посрещнато от приветлив и усмихнат зъболекар, който подхожда с търпение и с лекота печели доверието му.

 

Дентална клиника „Недялков“ провежда пълния набор от дентални услуги, приложими при деца за нуждите на детска стоматология.

Ние сме професионалисти и знаем колко важна е ролята на млечните зъби за правилното развитие на съзъбието в зряла възраст. Те имат пряко влияние както върху здравето на постоянните зъби, така и върху правилния им пробив и подредба в зъбните дъги. Здравето на млечните зъби е  пряко свързано със здравето на целия детски организъм.

Детска стоматология

Защо е важно да се грижим за здравето на млечните зъби?

Ненавременното лечение на болните млечни зъби може да доведе до сериозни смущения в развитието на постоянните зъби.  Временните зъби осигуряват и пазят място за постоянните, както и насочват техния пробив.  Преждевременна загуба на млечен зъб означава  отпадането му от съзъбието доста преди сроковете за физиологичната му смяна. Това води до постепенно затваряне на мястото за постоянния зъб и той пробива в неправилна позиция. Настъпват ортодонтски дефекти, които налагат  ортодонтско лечение. Усложненият кариес на млечен зъб и нелекуването му  може да засегне и намиращия се под него зародиш на постоянния зъб и той вече няма да е здрав дори преди още да е пробил. Ето защо правилната орална хигиена не трябва да се пренебрегва и трябва да започне да се прилага още при появата на първите млечни зъби.

 

Най-голямата и безценна награда за нас са здравите усмивки на най-малките ни пациенти

Първо посещение – опознаване и адаптация

Първото посещение е много важно и е посветено на адаптацията на детето в зъболекарския кабинет. По време на него децата се запознават с обстановката и оборудването в клиниката. За да свикнат по-лесно и да разберат, че нищо в зъболекарския кабинет, макар и ново за тях, не е страшно, всеки уред се оприличава на нещо познато. Зъболекарският стол се превръща в асансьор, рефлекторът за светлина е като слънцето, а слюнкосмукателят е нищо повече от хобота на слон, който е жаден. Запознаваме детето с основните инструменти и материали по приятелски и забавен начин. При това първо посещение единственото действие, което зъболекарят предприема, е да демонстрира на детето как правилно да мие зъбите си.

 

Ние знаем колко важно е детето да приема спокойно посещенията при зъболекар и да не се допуска никакво чувство на страх, защото събитията в ранна детска възраст формират възприятията на възрастния индивид.

 

В нашата клиника извършваме всякакъв вид лечение на най-малките пациенти. За да спестим на детето усещането за болка, можем да приложим упойка под формата на спрей, който се аплицира върху лигавицата.

Материалите, които използваме за лечение на млечни зъби, са съобразени с възрастта на детето, а някои от тях освобождават и така полезния за зъбите флуор. Пломбите, които правим, са качествени и могат да бъдат в различен цвят, който детето само да избере.

 

А кога е най-подходящият момент за провеждане на първо посещение при зъболекар?

Първото посещение при зъболекар може да бъде още през първата година от живота на детето – между 6 и 12 месеца, когато се очаква и пробива на първия зъб.  Ако не се случи тогава, то задължително детето трябва да посети зъболекар в края на втората или началото на третата година, когато вече е оформено временното съзъбие.

 

Детска стоматология е предизвикателство, но ние ви гарантираме, че нашият екип от специалисти ще направи най-доброто за вашето дете и неговото здраве. В нашите ръце, то е в най-добрите ръце.

 

Ние също сме родители и като такива познаваме потребностите на децата  и колко чувствителни могат да бъдат те. Ето защо проявяваме необходимото търпение и отделяме нужното време за адаптация на детето. Нашият екип винаги проявява внимателно и деликатно отношение и постига висока ефективност в лечението.

Въпроси и Отговори

Какво представлява лечението на кореновите канали?

Лечението на кореновите канали в нашата клиника се извършва изцяло в съответствие със световните стандарти. Необходимото условие за екзактно проведено лечение е да се намерят всички канали в зъба, внимателно да се обработят и да се запълнят плътно с подходящ материал до самия връх на корена. Плътното и прецизно запълване на каналите е възмножно благодарение на течната гутаперча.   Спазването на всички гореспоменати условия позволява прогнозата на такова лечение да бъде възможно най-добра и следователно зъбът да служи възможно най-дълго. За да се чувстват нашите пациенти комфортно, лечението винаги може да се извърши под местна упойка.

Добре проведеното лечение на кореновите канали е от ключово значение за здравето на устната кухина и цялото тяло, защото по този начин  инхибираме размножаването на бактериите в зъбните канали и предотвратяваме навлизането им  в кръвта.

След като зъбният канал е подготвен и обеззаразен, пристъпваме към неговото запълване. За тази цел използваме гутаперча. Това е  материал от растителен произход, който проявява термопластични свойства при нагряване и с лекота се въвежда в кореновия канал . Допълнително предимство на гутаперчата е неговата чудесна биосъвместимост с периапикалните тъкани и бактерицидни свойства. Той изпълва корено-каналната система и дава добър контраст на рентгеновото изображение.

Етапи в лечението на кореновите канали

Първо се пристъпва към отстраняване на заразената пулпа от всички канали на зъба. Обичайната анатомия включва наличие на един канал при предните зъби докато кътниците имат четири или повече канала. Тези канали нерядко са с диаметър на косъм. Те могат да имат силно изразени кривини по своя ход, поради което е необходима висококачествена специализирана апаратура за лечението им. Следва подготовка и обработка на всички канали в зъба по цялата им дължина. Това е важно, защото позволява цялостна дезинфекция и в дълбочина, което е гаранция за добра прогноза за лечението. Обработеният и старателно дезинфекциран канал следва да бъде  запълнен плътно по цялата дължина до върха на корена с подходящ материал. Финалният етап от лечението е възстановяването на зъба, чиято цел е да поднови неговата функция, както и да го предпази от фрактура и повторно  проникване на бактерии в кореновия канал.

Защо понякога е необходимо да се извърши повторно лечение на кореновия канал, наречено релечение?

Важна част от обстойния преглед на нашите нови пациенти е внимателната оценка на всички зъби с проведено кореново лечение. Ние преценяваме дали всички канали в зъба са правилно обработени и запълнени по цялата дължина и дали няма възпалителни промени в костта около съответния зъб. Ако имаме съмнения, пристъпваме към повторно лечение на кореновия канал.

Целта на релечението е отстраняване на бактериалната инфекция в каналите и третиране на възпалителните лезии около кореновия връх на зъба. Тези лезии представляват огнища на инфекция, които са опасни за здравето на целия организъм.

Всеки зъб ли е подходящ за релечение на коренови канали?

Ако зъбът е силно разрушен и не е възможно неговото възстановяване, тогава повторното лечение на кореновите канали е неоправдано. Следва да се планира премахването на зъба и поставянето на  имплант на негово място. В тази ситуация това е най-доброто решение, което ще даде трайни и много по-стабилни лечебни ефекти от неоправданите опити за спасяване на  увредени зъби без потенциал.

Пример за зъби, които най-често са неподходящи за лечение на кореновите канали, са фрактурирани зъби, особено ако фрактурната линия продължава дълбоко подвенечно или по протежение на корена на зъба. В такъв случай  единствената форма на лечение е премахването на зъба и последващата му замяна с имплант.

Имате въпроси? Обадете ни се сега!

+359 2 944 8262

Запази час!

Попълнете формата с вашите данни и ние ще се свържем с вас, за да запазим удобен за вас час.

Изпрати