Протетична дентална медицина

Протезирането е най-взискателната и прецизна област на денталната медицина, която трябва да създава  красота и съвършенство. Неслучайно то се оприличава на  същинско изкуство, тъй като всеки един детайл като  форма или цвят, има огромно значение за крайния резултат и усмивката, която искаме да постигнем.

Протезирането включва най-общо възстановяване на липсващи зъби. В днешно време обаче все по-често пациентите посещават зъболекар, защото не одобряват естетическия вид на усмивката си, а това може да бъде корегирано с методите на протетичната дентална медицина. За да получи пациентът така желаната красива усмивка, която чудесно допълва чертите на лицето му, протезирането трябва да бъде извършено с изключителна точност и прецизност.

Всяка добре извършена протетична дейност трябва да покрива естетическите изисквания, но не по-малко важно е тя да възстановява правилно дъвкателната и говорната функция на съзъбието.

Разделяме протетичните конструкции най-общо на три  групи:

 • Неподвижни протезни конструкции – самото наименование подсказва, че това са конструкции, които пациентът не може да извади и  са циментирани за постоянно в устата на пациента. Те възстановяват много точно функцията и формата на отделните зъби.
 • Подвижни протезни конструкции – за разлика от неподвижните, тези конструкции могат да бъдат свалени и извадени от устата по всяко време. Те се изработват в случай, че няма необходимите условия за лечение с неподвижно протезиране.
 • Комбинирани протезни конструкции – те съчетават неподвижни с подвижни конструкции, които са свързани помежду си чрез специални задръжни елементи като например стави, телескопични корони, траверси и др.

 

Неподвижни (неснемаеми) протезни конструкции

 • Инлей/онлей– изработват се при наличие на значителна загуба на част от зъбната коронка, най-често резултат от обширни кариозни дефекти. Те са алтернатива на добре познатите от всеки пломби. Предимството им е, че могат много точно да възстановят и пресъздадат естествената анатомия на зъбите, която включва  контактни точки, ръбове, бразди, ямки и др.
 • Фасета – тази конструкция е много добър начин за естетическа корекция на зъбите ви и постигане на красива усмивка. Предимството на фасетата е, че за нейната изработка не се налага значително изпиляване на здрави твърди зъбни тъкани. Съвременните методи и технологии правят възможно създаването на фасети с дебелина до 0,2 мм. Въпреки че изглеждат крехки и  са оприличавани на порцеланови люспи, фасетите имат голяма трайност. При правилна изработка и циментиране тя може да трае до 15 години.
 • Протетична коронка – това е протезна конструкция, която е индицирана при силно увредена зъбна корона и значителна загуба на части от нея, която не може да бъде възстановена с по-горе описаните видове или с методите на консервативната стоматология. Има различни видове коронки според материала, от който са изработени – изцяло метална, металокерамична, металопластмасова, изцяло керамична. Коронките могат да бъдат изработени и от циркониев диоксид чрез най-съвременната CAD / CAM технология. Тя дава най-прецизните и близки до природата резултати.
 • Мост – протезна конструкция, която се използва за възстановяване на липсващ/и зъби. Мостът се състои от мостово тяло, което замества липсващите зъби, и мостови крепители, чрез които мостовото тяло се прикрепя към ограничаващите дефекта опорни зъби. Мостокрепителите са коронки, циментирани върху естествени зъби или импланти . Изработката на протетичен мост изисква изпиляване на опорните зъби.

 

Подвижни (снемаеми) протезни конструкции

 • Пластмасови протези – изработени са от висококачествена акрилна пластмаса и се прикрепят към наличните зъби чрез огънати метални куки.
 • Моделно-ляти скелетирани протези – характерното за тях е, че през небцето преминава фин метален скелет, а в долна челюст – подезичен метален бюгел. Тези протези се прикрепят към наличните зъби чрез моделно-ляти метални куки. Те имат по-дълга трайност от пластмасовите протези.
 • Еластични протези
 • Комбинирани протези – това са пластмасови протези, в структурата на които е включена метална мрежа, която повишава тяхната здравина.

 

 Протезирането в нашата клиника има за цел перфектно възстановяване на естетиката, формата и функцията на човешкото съзъбие.

 

С какво се отличава протезирането в дентална клиника „Недялков“?

 • За нас всеки детайл е важен.
 • Ние знаем, че за да постигнем желания краен резултат, лечението трябва да бъде комплексно и разчитаме на тясното сътрудничество между дентални лекари от различни специалности.
 • Основната ни мисия е възстановяване на пълноценното функциониране на съзъбието.
 • Нашата клиника си сътрудничи с лицензирана зъботехническа лаборатория, с която имаме непрекъсната комуникация и извършваме контрол на всеки етап от изработването на дадена конструкция. Благодарение на това, резултатът е качествен, но и максимално бърз.
 • Използваме съвременни технологии в работата си.
 • Ние знаем, че добрите резултати зависят както от методите на лечение, така и от материалите, които използваме, и затова се доверяваме само на най-качествените от тях.

Въпроси и Отговори

Защо е важно да възстановим липсващите зъби?

Дори един липсващ зъб може да доведе до сериозни нарушения в оклузията с течение на времето. Тъй като „природата не търпи празно“, съседните зъби започват да се наклоняват към мястото на липсващия зъб и да се стремят да го запълнят, а срещуположният зъб прораства.  Настъпва и загуба на кост, която с времето се задълбочава. Равновесието в съзъбието се нарушава и има голям риск от загубата и на други зъби.

Как да вземем най-правилното решение и от какво зависи то?

Факторите са много:

 • Колко зъби липсват;
 • Къде;
 • На колко години е пациентът;
 • Някои предпочитания и съображения на пациента;
 • Финансова обезпеченост.

Имате въпроси? Обадете ни се сега!

+359 2 944 8262

Запази час!

Попълнете формата с вашите данни и ние ще се свържем с вас, за да запазим удобен за вас час.

Изпрати