Консервативно зъболечение

Консервативната стоматология има няколко направления. Най-общо тя включва следните процедури:

  • лечение на кариес на твърдите зъбни тъкани и последващото им възстановяване чрез пломба (обтурация);
  • лечение на усложнения на зъбния кариес – т.нар. ендодонтия.

Някои  увреждания и възпалителни процеси, развиващи се в съзъбието, могат да окажат вредно влияние както върху оралното здраве, така и върху общото здравословно състояние. Кариозният процес е свързан с голямо наличие и размножаване на бактерии, които влияят негативно на редица вътрешни органи като  сърце, стави и бъбреци.

Правилната грижа за здравето на устната кухина изисква редовни профилактични прегледи при зъболекар, които имат ключово значение за откриване на време на потенциалните проблеми. Зъболекарят предприема нужните навременни действия и предотвратява по-нататъшното задълбочаване на наличния проблем. Със сигурност всеки пациент би предпочел да му бъде лекуван кариес, вместо пулпит.

Кариесът е най-честата находка, която зъболекарят открива при преглед. Неслучайно той е обявен за най-разпространеното заболяване в световен мащаб. Консервативното лечение е особено важен клон на денталната медицина, тъй като именно то се занимава с лечението и  профилактиката на кариеса. Нашите зъболекари използват  най-съвременните методи и технологии, което осигурява най-високо качество на предлаганите услуги. Пломбите, които изработваме, възстановяват напълно функционалността и естетиката на зъбите. Материалите, които използваме за тяхната направа, чудесно пресъздават естествения цвят и полупрозрачност на зъбите.

Много често пациентите изпитват страх от лечението, който в общия случай е страх от евентуално изпитване на болка при манипулацията. Ние напълно разбираме нашите пациенти и високият ни  професионализъм включва  създаване на спокойна и приятелска атмосфера, в която те да се чувстват комфортно.

Въпроси и Отговори

Какво представлява лечението на кореновите канали?

Лечението на кореновите канали в нашата клиника се извършва изцяло в съответствие със световните стандарти. Необходимото условие за екзактно проведено лечение е да се намерят всички канали в зъба, внимателно да се обработят и да се запълнят плътно с подходящ материал до самия връх на корена. Плътното и прецизно запълване на каналите е възмножно благодарение на течната гутаперча.   Спазването на всички гореспоменати условия позволява прогнозата на такова лечение да бъде възможно най-добра и следователно зъбът да служи възможно най-дълго. За да се чувстват нашите пациенти комфортно, лечението винаги може да се извърши под местна упойка.

Добре проведеното лечение на кореновите канали е от ключово значение за здравето на устната кухина и цялото тяло, защото по този начин  инхибираме размножаването на бактериите в зъбните канали и предотвратяваме навлизането им  в кръвта.

След като зъбният канал е подготвен и обеззаразен, пристъпваме към неговото запълване. За тази цел използваме гутаперча. Това е  материал от растителен произход, който проявява термопластични свойства при нагряване и с лекота се въвежда в кореновия канал . Допълнително предимство на гутаперчата е неговата чудесна биосъвместимост с периапикалните тъкани и бактерицидни свойства. Той изпълва корено-каналната система и дава добър контраст на рентгеновото изображение.

Етапи в лечението на кореновите канали

Първо се пристъпва към отстраняване на заразената пулпа от всички канали на зъба. Обичайната анатомия включва наличие на един канал при предните зъби докато кътниците имат четири или повече канала. Тези канали нерядко са с диаметър на косъм. Те могат да имат силно изразени кривини по своя ход, поради което е необходима висококачествена специализирана апаратура за лечението им. Следва подготовка и обработка на всички канали в зъба по цялата им дължина. Това е важно, защото позволява цялостна дезинфекция и в дълбочина, което е гаранция за добра прогноза за лечението. Обработеният и старателно дезинфекциран канал следва да бъде  запълнен плътно по цялата дължина до върха на корена с подходящ материал. Финалният етап от лечението е възстановяването на зъба, чиято цел е да поднови неговата функция, както и да го предпази от фрактура и повторно  проникване на бактерии в кореновия канал.

Защо понякога е необходимо да се извърши повторно лечение на кореновия канал, наречено релечение?

Важна част от обстойния преглед на нашите нови пациенти е внимателната оценка на всички зъби с проведено кореново лечение. Ние преценяваме дали всички канали в зъба са правилно обработени и запълнени по цялата дължина и дали няма възпалителни промени в костта около съответния зъб. Ако имаме съмнения, пристъпваме към повторно лечение на кореновия канал.

Целта на релечението е отстраняване на бактериалната инфекция в каналите и третиране на възпалителните лезии около кореновия връх на зъба. Тези лезии представляват огнища на инфекция, които са опасни за здравето на целия организъм.

Всеки зъб ли е подходящ за релечение на коренови канали?

Ако зъбът е силно разрушен и не е възможно неговото възстановяване, тогава повторното лечение на кореновите канали е неоправдано. Следва да се планира премахването на зъба и поставянето на  имплант на негово място. В тази ситуация това е най-доброто решение, което ще даде трайни и много по-стабилни лечебни ефекти от неоправданите опити за спасяване на  увредени зъби без потенциал.

Пример за зъби, които най-често са неподходящи за лечение на кореновите канали, са фрактурирани зъби, особено ако фрактурната линия продължава дълбоко подвенечно или по протежение на корена на зъба. В такъв случай  единствената форма на лечение е премахването на зъба и последващата му замяна с имплант.

Имате въпроси? Обадете ни се сега!

+359 2 944 8262

Запази час!

Попълнете формата с вашите данни и ние ще се свържем с вас, за да запазим удобен за вас час.

Изпрати