Лечение и профилактика на заболяванията на пародонта и устната лигавица

Пародонтът е заобикалящата зъба тъкан, която включва венците и челюстните кости, т.е. зъбодържащия апарат. Пародонталните заболявания са  сред социално-значимите заболявания  в България. Пародонтитът (пародонтоза) е второто най-разпространено дентално заболяване след зъбния кариес. Ефективното пародонтално лечение е основополагащо за успеха на всяко  друго лечение като ортодонтското,   протезното или имплантното.

Орално-хигиенни инструкции

Правилната и редовна хигиена на устната кухина е необходима  за здравето на  зъбите, но също така оказва значително влияние върху състоянието на цялото тяло. Здравите зъби са важни както за естетиката на нашата усмивка, така и за нашите пълноценни говор и хранене.

Неправилната хигиена от своя страна е ключов момент за  образуване на зъбна плака и зъбен камък, което води до заболяване на венците. Неотстранените над- и подвенечни отлагания могат да причинят възпаление, което се изразява в кървене на венците, болка, дискомфорт, оголване на зъбни шийки, а в по-напреднал стадий и до повишена подвижност на зъбите.  Може да се стигне и до тяхната загуба. Непочистените хранителни остатъци по зъбите създават отлични условия за размножаване на анаеробни бактерии, което причинява  цялостен дискомфорт и усещане за лош дъх.

Оралната хигиена е важна част както от пародонталното, така и от денталното лечение като цяло.  Тя е първата стъпка към подобряване на здравето на устната кухина.  Квалифициран зъболекар прави професионално почистване, което се състои  най-често от следните процедури: орално-хигиенни инструкции, почистване на зъбна плака и зъбен камък и последващо полиране.

След почистването зъболекарят  обучава и показва на пациента правилните техники за почистване на устната кухина. Съветваме нашите пациенти да използват допълнителни средства за орална хигиена, включително  междузъбни четки, конец за зъби, вода за уста и орален душ. Нашата цел е пациентите да получат  мотивация и стимул за пълноценно изпълнение на ежедневните си орално-хигиенни процедури у дома.

Какво е кюретаж?

Kюретажът е процедура, която е важна част от пародонталното лечение. Прилага се при наличие на пародонтални джобове.  Пародонталният джоб  е патологично разширение на пространството  между венеца и зъба. Кюретажът се състои в почистване на тези джобове от плака, остатъци от храна, зъбен камък, както и от  гранулационна тъкан (патологична тъкан), която се развива в резултат на възпалителния процес.  Успоредно с това се заглажда кореновата повърхност. Така загладената коренова повърхност не предразполага към повторно задържане на бактерии.

Кюретажът бива затворен и отворен. Какъв тип кюретаж трябва да се приложи се определя от дълбочината на джобовете. За да осигурим спокойствие на пациента,  и двете процедури се извършват под местна упойка. Пародонтални джобове с дълбочина до 5 мм се третират чрез затворен кюретаж. Той включва отстраняване на субгингивални меки и твърди отлагания и не налага разрязване на венеца и пряк достъп до зъбния корен.  Отвореният кюретаж от своя страна се извършва върху открита кореновата повърхност, което е възможно след разрязване на венеца. Целостта на венеца се възстановява с шевове веднага след процедурата.

Кюретажът, извършен в ранен етап на пародонталното заболяване, позволява пълно елиминиране на възпалението, а също така и повторно адаптиране  на венеца към кореновата повърхност и редукция дълбочината на джобовете.

 

Почистване на зъбен камък  – над- и подвенечно

Надвенечното почистване  включва премахване на зъбна плака и  зъбен камък, които се натрупват по коронковата повърхност на зъбите. Процедурата се извършва с помощта на т.нар. скалери-ултразвукови инструменти.

Ефектът, чрез който ултразвуковият скалер премахва зъбния камък, се нарича кавитация. Лечението е безболезнено, ефективно и бързо. Пациентът може да усети болка, ако венците са сериозно възпалени, но при желание от негова страна може да бъде поставена упойка. След почистването  се извършва т.нар. полиране на зъбните повърхности, което ги прави гладки и неподходящи за повторното задържане на плака. Те се полират с четка и специална полираща паста.

Когато има наличен зъбен камък под венечния ръб, се извършва подвенечно почистване. При него отново използваме основно ултразвуков скалер, но процедурата може да бъде допълнена и от  ръчни инструменти (пили и кюрети).

 

Лазерна терапия

Използването на лазер в пародонталното лечение има редица предимства. Лазерните процедури са безболезнени и безкръвни. Също така на пациента се гарантира, че няма да има белези след процедурата върху  деликатните тъкани на венците. Използването на лазер осигурява  обеззаразяване на хирургичното поле. Благодарение на редовните лазерни процедури  е възможно да се удължи живота на естествените зъби, които първоначално са определени като безнадеждни и предвидени за екстракция, както и да се избегне рецесия на венеца. Тя е резултат от  атрофията му, което води до оголване на зъбните  шийки и корени.

 

Лечение на аномалии на френулума

Френулумът на езика е лигавична гънка, която свързва устния под и основата на езика. Такива гънки свързват също гингивата с подвижната лабиална и букална лигавица.

Най-често срещаните аномалии на френулума са недостатъчното или твърде широкото му закрепване. Тези състояния оказват вредно влияние върху  естетиката на зъбите, пародонта, позиционирането на зъбите и най-вече ограничават движението на езика, което от своя страна е причина за неправилно произношение на някои звуци и  затруднения в  лечението на ортодонтски дефекти.

 

Индикациите за изрязване на френулума могат да бъдат от следното естетство:

ортодонтски – преди започване на ортодонтско лечение;

логопедия – логопедичните упражнения няма как да бъдат ефективни преди да се корегира аномалията на френулума.

 

Лазерната корекция на френулума на езика или устните е напълно безболезнена, безкръвна и кратка процедура, независимо дали сте възрастен или дете.

 

Лечение на венечни рецесии

Рецесията на венците е отдръпване  на венеца от зъбите в резултат на резорбция на костта, която ги обхваща. Това състояние води не само до  нарушаване на естетиката (особено в областта на предните зъби), но и до откриване на кореновата повърхност на зъба, което я прави достъпна за атаки на бактерии и други дразнители.

Първата стъпка от лечението на рецесията  е отстраняване на плаката и зъбния камък. След това се преминава  и към отстраняването на причините за нейната поява. Пародонтологът извършва реконструкция  на венците чрез микрохирургични процедури, а  понякога липсващите тъкани се възстановяват чрез тъканни присадки, например от небцето.  Денталният лекар внимателно избира метода и  вида  на терапия според текущите  условия в устата на пациента. Нерядко отстраняването на причините за рецесията налага провеждане и на ортодонтско или протетично лечение.

Важно е да не забравяте, че добре подбраните средства за орална хигиена, правилната техника на  четкане и регулярното отстраняване на зъбен камък имат важна роля за пародонталното ви здраве и за предотвратяване появата на рецесии.

В дентални клиники Недялков извършваме голям набор от процедури в хода на пародонталното лечение.

Въпроси и Отговори

Какво представлява лечението на кореновите канали?

Лечението на кореновите канали в нашата клиника се извършва изцяло в съответствие със световните стандарти. Необходимото условие за екзактно проведено лечение е да се намерят всички канали в зъба, внимателно да се обработят и да се запълнят плътно с подходящ материал до самия връх на корена. Плътното и прецизно запълване на каналите е възмножно благодарение на течната гутаперча.   Спазването на всички гореспоменати условия позволява прогнозата на такова лечение да бъде възможно най-добра и следователно зъбът да служи възможно най-дълго. За да се чувстват нашите пациенти комфортно, лечението винаги може да се извърши под местна упойка.

Добре проведеното лечение на кореновите канали е от ключово значение за здравето на устната кухина и цялото тяло, защото по този начин  инхибираме размножаването на бактериите в зъбните канали и предотвратяваме навлизането им  в кръвта.

След като зъбният канал е подготвен и обеззаразен, пристъпваме към неговото запълване. За тази цел използваме гутаперча. Това е  материал от растителен произход, който проявява термопластични свойства при нагряване и с лекота се въвежда в кореновия канал . Допълнително предимство на гутаперчата е неговата чудесна биосъвместимост с периапикалните тъкани и бактерицидни свойства. Той изпълва корено-каналната система и дава добър контраст на рентгеновото изображение.

Етапи в лечението на кореновите канали

Първо се пристъпва към отстраняване на заразената пулпа от всички канали на зъба. Обичайната анатомия включва наличие на един канал при предните зъби докато кътниците имат четири или повече канала. Тези канали нерядко са с диаметър на косъм. Те могат да имат силно изразени кривини по своя ход, поради което е необходима висококачествена специализирана апаратура за лечението им. Следва подготовка и обработка на всички канали в зъба по цялата им дължина. Това е важно, защото позволява цялостна дезинфекция и в дълбочина, което е гаранция за добра прогноза за лечението. Обработеният и старателно дезинфекциран канал следва да бъде  запълнен плътно по цялата дължина до върха на корена с подходящ материал. Финалният етап от лечението е възстановяването на зъба, чиято цел е да поднови неговата функция, както и да го предпази от фрактура и повторно  проникване на бактерии в кореновия канал.

Защо понякога е необходимо да се извърши повторно лечение на кореновия канал, наречено релечение?

Важна част от обстойния преглед на нашите нови пациенти е внимателната оценка на всички зъби с проведено кореново лечение. Ние преценяваме дали всички канали в зъба са правилно обработени и запълнени по цялата дължина и дали няма възпалителни промени в костта около съответния зъб. Ако имаме съмнения, пристъпваме към повторно лечение на кореновия канал.

Целта на релечението е отстраняване на бактериалната инфекция в каналите и третиране на възпалителните лезии около кореновия връх на зъба. Тези лезии представляват огнища на инфекция, които са опасни за здравето на целия организъм.

Всеки зъб ли е подходящ за релечение на коренови канали?

Ако зъбът е силно разрушен и не е възможно неговото възстановяване, тогава повторното лечение на кореновите канали е неоправдано. Следва да се планира премахването на зъба и поставянето на  имплант на негово място. В тази ситуация това е най-доброто решение, което ще даде трайни и много по-стабилни лечебни ефекти от неоправданите опити за спасяване на  увредени зъби без потенциал.

Пример за зъби, които най-често са неподходящи за лечение на кореновите канали, са фрактурирани зъби, особено ако фрактурната линия продължава дълбоко подвенечно или по протежение на корена на зъба. В такъв случай  единствената форма на лечение е премахването на зъба и последващата му замяна с имплант.

Имате въпроси? Обадете ни се сега!

+359 2 944 8262

Запази час!

Попълнете формата с вашите данни и ние ще се свържем с вас, за да запазим удобен за вас час.

Изпрати